İnternette Zorluk Kavramını Ele Almak
Yeni nesil iletişim organı internet, kolaylıkların bir arada olduğu platform olarak gösterilse de, çeşitli zorlukları da beraberinde getiren bir ortam. Gerek klavye kullanımı, akıllı telefonlardaki incelikler, birbirine atanan onay sistemleri, sohbet içerisindeki yazım kuralları insanları kolaylıktan çok zorladığı için internetten uzaklaştırmakta. 50 yaş üzeri insanlarımızın bu gelişmelere ayak uydurması zor gözükse de, özlerinde yatan disiplin anlayışıyla platformu daha düzgün kullanma eğilimleri vardır. Özellikle Y kuşağı bu teknolojiyle büyüdüğünden bundan etkilenmiyor gibi gözükse de, yozlaşmış bir dille karşı karşıya kalmaktalar.
İnternet, Türkçe’nin yozlaşmasına yol açmakta. Kolaylık olarak gözüken kelime kısaltma veya değiştirme işlemi, işi zorlaştıran kısım aslında. Whatsapp, Facebook Messenger gibi dünyaca kullanılan yazışma uygulamaları bile, sesli görüşmeye destek vermektedir. Hem kolaylık, hem hissedilebilirdik, yapaylıktan biraz olsun çıkma fikri; insanların sanaldan gerçekliğe dönmesine katkıda bulunmaktadır.
Akıllı telefonların bile klavye kısmına yerleştirilen mikrofon ile sesli konuşmanın yazıya döküldüğü bir ortam yaratmak; internetin zorluklarını kolaylığa çevirmeye iyi bir örnektir. Sanal gerçekliği yaratan bu ortam, sağladığı kolaylıkla daha çok insana hitap etmektedir. Kitap okuma oranının çok düşük olduğu ülkemizde sesli görüşmeler, kitap seslendirmeleri, yazıdan uzak sesli muhabbet edebilmek daha cazip gözükmektedir. Dijital tabanlı çoğu şirket bile artık internet üzerinden sesli ve görüntülü görüşme yoluyla iş başvurusu kabul etmektedir.
Dünya her ne kadar sanal gözükse de, özünde herkes gerçeklikten yana gözüküyor. Bu gibi gelişmeler internetin yaşantımıza kolay adapte olması ve hayatımızın her alanında işlevsel olması için gerekli.
Skype, Viber, Whatsapp, Facebook Messenger gibi uygulamalardan rahatlıkla sesli görüşme yapılabileceği gibi, görüntülü konuşma yapmakta mümkün olmaktadır.
Bir yanıt yazın